Девет банки са заявили готовност да отпускат антикризисни кредити на малки

...
Девет банки са заявили готовност да отпускат антикризисни кредити на малки
Коментари Харесай

Девет банки поискаха да отпускат антикризисни кредити, гарантирани от Фонда на фондовете

Девет банки са декларирали готовност да отпускат антикризисни заеми на дребни и междинни предприятия, обезпечени от Фонда на фондовете (ФнФ) в отговор на икономическата рецесия, обвързвана с пандемията от COVID-19.

До крайния период на 17 юли 2020 година заявки са подали Българо-американската кредитна банка, Обединена българска банка, Юробанк България, УниКредит Булбанк, Първа капиталова банка, Токуда банк, Банка ДСК, Търговска банка Д и Райфайзенбанк. Право да аплайват за партньорство имаха всички финансови институции с годен банков лиценз и позволение за даване на заеми, прецизират от Фонда на фондовете.

Общият финансов запас за гаранции, деклариран от банките претенденти, надвишава бюджета от близо 158 млн. лева, избран от ФнФ за този финансов инструмент. До края на този месец ще бъде подготвен описът с евентуални банки сътрудници, които са възможни да подпишат гаранционно съглашение. Целта е новата „ Портфейлна гаранция с таван на загубите за превъзмогване на следствията от COVID-19 “ да бъде налична за крайни получатели през септември 2020 година

Чрез новия си гаранционен артикул ФнФ ще поеме част от кредитния риск на финансовите институции при разпределяне на нови заеми на дребни и междинни предприятия без задоволително обезпечения, само че с нужда от поддръжка в изискванията на актуалната тежка обстановка. По този метод ще се улесни достъпът на бизнеса до заеми за продължение на активността, в това число за облекчаване на потребностите от ликвидност и/или за превъзмогване на финансови усложнения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея.

ФнФ предлага гаранция до 80% от размера на всеки заем, против което съответната банка ще би трябвало да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени условия към обезпеченията. В структурата на продукта се планува съчетание на гаранционен инструмент и лихвена дотация за предприятията, които изпитват ликвидни усложнения, само че все пак са подготвени да задържат личния състав си.

Инструментът „ Портфейлна гаранция с таван на загубите за превъзмогване на следствията от COVID-19 “ е финансиран със средства от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014 – 2020 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР